You are here:   Dorn Methode
 Dorn Methode
Minimaliseren

Vandaag de dag bestaan er zoveel behandelmethoden dat we bijna door de bomen het bos niet meer zien. Dan bestaat er ook nog de vraag: welke methode is de juiste voor mijn klacht? Helaas wordt deze vraag door de reguliere geneeskunde (nog) niet correct beantwoord. Dit begint ook al door te dringen bij de verzekeraars, maar in plaats van een gedegen uitleg blijft het ook daar nog steken bij het neerleggen van de verantwoordelijkheid bij de mens zelf.

Gelukkig bestaan er een heleboel mensen die enorm zijn begaan met het lot van anderen. Een van deze mensen was Dieter Dorn. Nadat hij zelf door een oude boer in een naburig dorp in slechts 1 behandeling van zijn rugklachten werd afgeholpen is hij zelf ook deze methode gaan toepassen. Dit heeft uiteindelijk tot de nu bestaande Dorn methode geleid.

De Dorn methode vindt zijn oorsprong dus in Duitsland. Daar is het reeds een wijdverbreide en bewezen behandelwijze. Het is een vriendelijke en zachte methode waarmee gewrichten en wervels kunnen worden gecorrigeerd. Het is bij uitstek geschikt voor mensen die niet "gekraakt" willen of kunnen worden.
Bij de Dorn methode proberen we een optimale ruimte in de wervelkolom te creëren zodat de spinale zenuwen ongestoord hun werk kunnen doen. Sommige zenuwopeningen tussen de wervels zijn niet al te groot. Door scheefstand van één of meerdere wervels worden de betreffende zenuwen beklemd en worden zij in hun functie belemmerd, wat weer klachten kan geven in de Segmentale zones. Een constante zeer lichte druk van een verschoven wervel, kan een spinale zenuw al irriteren.

Het uitgangspunt van de Dorn methode is een verschil in beenlengte, een veel voorkomend probleem bij mensen met rugklachten. Een beenlengteverschil hoeft niet altijd een anatomische oorzaak te hebben maar kan ook zijn ontstaan doordat het heup-, knie- of spronggewricht is gesubluxeerd (ruimte in het gewricht is ontstaan). Ongelooflijk maar waar!

De bewegingsactiviteiten van de mens zijn de laatste jaren, zowel beroepsmatig als in haar vrije tijd, totaal verandert. Doordat we veel meer zittend werk verrichten heeft dat er bij veel mensen toe geleid dat er een beenlengteverschil is ontstaan. Het heupgewricht bestaat uit een kop, die door spieren en ligamenten in de kom op de plaats wordt gehouden. Door verschillende oorzaken kan deze kop uit de kom getrokken worden, bijvoorbeeld door veel auto te rijden, door verkeerd bewegen, door een ongeval of door met de benen over elkaar te zitten. "Pendelen" we ook nog met het onderbeen (bijvoorbeeld schakelen of gas geven), dan wordt de trekkracht van de kop van het bovenbeen versterkt. Waneer we dan weer opstaan, glijdt de kop helaas niet volledig terug in de kom. Hierdoor ontstaat er heel geleidelijk ruimte in het heupgewricht. De spieren en ligamenten worden iedere keer een beetje uitgerekt waardoor er een verschil in beenlengte ontstaat. Om dit beenlengteverschil op te heffen, maakt men bij reguliere therapievormen het kortere been langer (orthopedische hakverhoging) of men adviseert speciale zooltjes te laten aanmeten. Alhoewel bij deze methoden veel mensen worden geholpen, wordt de oorzaak niet echt weggenomen.

Bij de Dorn methode wordt juist het langere been op een natuurlijke wijze korter gemaakt. Er kan zelfs in het meest extreme geval een verschil ontstaan van wel 4,5 cm per been, namelijk 2 cm in het heupgewricht, 5 mm in het kniegewricht en 2 cm in het spronggewricht. Dit beenlengte verschil kan meestal met de Dorn methode worden opgeheven.

Door een samenwerking tussen therapeut en patiënt is het mogelijk gewricht- en rugwervelcorrecties uit te voeren. De correcties die worden uitgevoerd geschieden ALTIJD in beweging (dynamische correcties), waardoor het lichaam veel makkelijker de correcties accepteert.

Veel gezondheidsproblemen komen voort uit de rug. Een verschoven rugwervel kan veel klachten veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan maagklachten, bedplassen, hoofdpijn, nek- en schouderpijn, uitstralende pijn in armen en benen en nog veel meer (zie ook mogelijke klachten bij verschoven wervels). Het zijn meestal klachten waarbij men niet direct een link legt met een verschoven rugwervel. Doordat het een zachte en milde methode is, is het ook bij uitstek geschikt voor kinderen en mensen met een verminderde botconditie. Bij kinderen is het belangrijk om bijvoorbeeld scoliose (S-vorm in de wervekolom) vroegtijdig te corrigeren. Bij volwassenen kan het betekenen dat arthrose (slijtage) van de gewrichten kan worden voorkomen. Na een behandeling worden eenvoudige oefeningen geadviseerd, die thuis makkelijk uitgevoerd kunnen worden.

Als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met Gerrit van Gorp, tel. 06-53808084 en eventueel een afspraak maken.